Το κατώφλι του εισαγγελέα αναμένεται να περάσει το πρωί της Κυριακής ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου με ένταλμα του ανακριτή, καθώς εις βάρος του υπάρχουν καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές κακοποιήσεις.
Οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε επιβεβαίωση των καταγγελιών των θυμάτων με εξέταση μαρτύρων και απήγγειλαν σε βάρος του κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ εξακολούθηση. Οι περιπτώσεις που τον βαρύνουν είναι δύο. Η πρώτη αφορά την καταγγελία του 25χρονου ο οποίος ανέφερε ότι βιάστηκε σε ηλικία 14 χρόνων και η δεύτερη αφορά την κατάθεση μιας γυναίκας η οποία όπως προκύπτει, γνώριζε πολλά για την ιδιωτική ζωή του γνωστού σκηνοθέτη.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες, αφού προηγουμένως λάβει γνώση της δικογραφίας και του κατηγορητηρίου.
Η πτώση του θεατρανθρώπου
Η αντίστροφη μέτρηση για τον γνωστό ηθοποιό – σκηνοθέτη και πρώην ισχυρό άνδρα του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. Το επόμενο διάστημα μέχρι και τη σύλληψή του ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση και καταγγέλθηκε ότι προσέγγιζε ανηλίκους με σκοπό να τους εκμεταλλευτεί σεξουαλικά. Στις 6 Φεβρουαρίου ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε από το Εθνικό Θέατρο και τότε είχε αναφέρει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον προσώπων που τον στοχοποιούν.
Η έρευνα από τις εισεγγελικές αρχές οδηγήθηκε σε έναν μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες (στον εισαγγελέα) και είπε ότι έχει πέσει και αυτός θύμα βιασμού από τον Δημήτρη Λιγνάδη και συγκεκριμένα πριν από 5 με 6 χρόνια. Αυτή η μαρτυρία «έκαψε» τον σκηνοθέτη, καθώς πλέον οι εισαγγελικές αρχές είχαν στα χέρια τους έναν μάρτυρα που κατήγγειλε βιασμό σε χρόνο μη παραγεγραμμένο.
Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές δεν αξιολόγησαν μόνο μία μαρτυρία. Ενώπιον του ίδιου εισαγγελέα προσήλθε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, υπό άκρα μυστικότητα, ένα άτομο, που φέρεται ότι ανήκε στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη μέχρι το 2017 και γνώριζε πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή.
Χθες στις 4:00 το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ μαζί με τον δικηγόρο του, προκειμένου να ενημερωθεί από αρμόδιο αξιωματικό για το αν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι προς το παρόν δεν τον αναζητά κάποια υπηρεσία της αστυνομίας, ούτε υπάρχει σχετική ενημέρωση από την Δικαιοσύνη. Μισή ώρα αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης έφυγε από τη ΓΑΔΑ και πήγε σε φιλικό του σπίτι.
Αμέσως μετά, ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, δήλωσε: «Ζητήσαμε αρμοδίως ενημέρωση από τις αρχές και λάβαμε την ενημέρωση από την Αστυνομία ότι μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αναζητείται».
Περί τις 19:00 του Σαββάτου συνελήφθη ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Λίγο νωρίτερα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.
Τι δήλωσε ο δικηγόρος του
«Ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν όλες αυτές τις ημέρες στην Αθήνα», απάντησε ο δικηγόρος του σκηνοθέτη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από τη ΓΑΔΑ. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες. «Είναι έντιμος και ειλικρινής», σημείωσε ο Νίκος Γεωργουλέας, αναφερόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη. «Προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θα κρίνουν οι αρμόδιοι».
«Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω είναι για βιασμό η κατηγορία. Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες. Ο κύριος Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής. Ήρθε εδώ, αμέσως προσήλθε. Εδώ η συμπεριφορά ήταν άριστη. Όλα αυτά που ακούγονται τα αρνείται», δήλωσε ο Νίκος Γεωργουλέας.
Τι προηγήθηκε
Ένας νεαρός άνδρας που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε όσα κατήγγειλε ο 25χρονος που υπέβαλε τη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για το βιασμό του, σε ηλικία 14 ετών, το 2010, βοήθησε τις εισαγγελικές αρχές να συνδέσουν τα στοιχεία που κρατούσαν στα χέρια τους.
Στο όνομά του αναφέρθηκε στη μήνυσή του ο 25χρονος, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην παρέα των παιδιών που ο σκηνοθέτης έκανε ανήθικες προτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη όταν, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, ότι ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις.
Ο νεαρός φέρεται να υποστήριξε ότι η παρέα έφυγε αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος δεν ξαναπήγε ποτέ.
Για τον καταγγελλόμενο βιασμό του 25χρονου είπε ότι είναι σίγουρος ότι λέει την αλήθεια κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη.
Τόσο τα αποκαλυπτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μήνυση για τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών όσο και οι καταθέσεις των νέων μαρτύρων για όσα φέρονται ότι συνέβαιναν επί χρόνια πίσω από τους προβολείς της δημοσιότητας που έπεφταν πάνω στο σκηνοθέτη, πυροδότησαν τις άμεσες κινήσεις της Εισαγγελίας.
Μπροστά στον κίνδυνο ο γνωστός σκηνοθέτης-ηθοποιός να διαφύγει από τη χώρα μας, μετά το μπαράζ των καταγγελιών σε βάρος του αλλά και το «άδειασμα» από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Δικαιοσύνη «ανέβασε ταχύτητα» στην έρευνα προκειμένου να μπορέσει να φέρει ενώπιον της το Δημήτρη Λιγνάδη, πριν να είναι αργά. Άλλωστε οι χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό του τόσο από την κυρία Μενδώνη, πως «είναι επικίνδυνος» όσο και από το περιεχόμενο της δεύτερης μήνυσης σε βάρος του, επέβαλαν γρήγορους και αποτελεσματικούς χειρισμούς από την Εισαγγελία για να μην πέσουν και πάνω της ενδεχόμενες σκιές για συγκάλυψη σε μία υπόθεση που παρακολουθεί σοκαρισμένη η κοινή γνώμη.
Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού πως εξαπατήθηκε από το Δημήτρη Λιγνάδη, σπεύδοντας μάλιστα να τον χαρακτηρίσει, πριν ασκηθεί σε βάρος του καν ποινική δίωξη επικίνδυνο, γνωρίζοντας πολύ καλά τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός για εκείνον ποινικά, εκτιμάται από πολλούς ότι έδωσε σαφές «σήμα» στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ταχύτατα την έρευνα για τον γνωστό σκηνοθέτη.
Για το λόγο αυτό ο εισαγγελέας Κ. Σπυρόπουλος επιτάχυνε τις κινήσεις του, δένοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ακόμη και από τις υποθέσεις που είναι παραγεγραμμένες, αναζητώντας τους «αθέατους» δρόμους σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Τα ανήλικα προσφυγόπουλα από τα Βαλκάνια και τη Συρία
Κομβικό στοιχείο για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι η διερεύνηση των καταγγελιών για «ψάρεμα» ανήλικων, ευάλωτων προσφυγόπουλων από τα Βαλκάνια και τη Συρία τα οποία φέρεται ότι προσέγγιζε ο σκηνοθέτης εκμεταλλευόμενος την ανάγκη τους για επιβίωση αλλά και την υπόσχεση που φέρεται να έδινε, προσφέροντάς τους μια καλύτερη ζωή. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μπορούσαν εύκολα να δελεαστούν από την αίγλη του γνωστού σκηνοθέτη και να υποκύψουν στις ανήθικες προτάσεις του. Οι πληροφορίες πάντως, πώς ο Δημήτρης Λιγνάδης, φοβούμενος το πιθανό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, φιλοξενείται σε σπίτι γνωστής ηθοποιού και ιδιοκτήτη μέσου ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται.
Μενδώνη: Ο Λιγνάδης είναι επικίνδυνος
Μετά τις καταγγελίες προς το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παραχώρησε χθες, Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, συνέντευξη τύπου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, δεν είναι φίλος της και πως είναι επικίνδυνος. «Το μάθαμε τώρα, δεν το γνωρίζαμε πριν»…
Μεταξύ άλλων είπε ότι ο ίδιος δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019, αλλά είχε μια αδιάλειπτη σχέση με αυτό.
Στη διάθεση της δικαιοσύνης θέτει όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του και αυτομάτως και τον εαυτό της, όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, τόνισε.
Η σεξουαλική βία είναι φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση, σημείωσε για να συμπληρώσει: «Είμαστε κράτος δικαίου και γι΄ αυτό προχωρούμε διά της θεσμικής οδού, της δικαιοσύνης».
Όπως ανέφερε και στη συνέντευξη Τύπου, η κα. Μενδώνη κατέθεσε το πρωί μηνυτήρια αναφορά-υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητάει την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
«Ο Λιγνάδης μάς εξαπάτησε και με εξαπάτησε με υποκριτική τέχνη» είπε η υπουργός Πολιτισμού.
«Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.
Ως προς την επιλογή του Δημήτρη Λιγνάδη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η κα. Μενδώνη απάντησε σχετικά ότι η επιλογή έγινε επειδή συγκέντρωνε όλες τις προϋποθέσεις ως ηθοποιός και σκηνοθέτης για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού.
«Ήταν παρών στο Εθνικό από το 1986, δεν υπήρχαν αντιρρήσεις ότι μπορεί να αναλάβει τη θέση. Επαναλαμβάνω ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης με εξαπάτησε, αλλά δεν είχε βρεθεί κάποιος να μου πει το παραμικρό για την ιδιωτική του ζωή. Ο κ. Σκουρολιάκος, ο κ Γεωργουσόπουλος και η κα. Ακρίτα, που ήταν πιο κοντά στον χώρο του θεάτρου, είμαι βέβαιη ότι αν κάτι ήξεραν θα το είχαν καταγγείλει» είπε μεταξύ άλλων η κα. Μενδώνη.
Δημήτρης Λιγνάδης: «Αν είμαι επικίνδυνος θα το κρίνει η ιστορία»
Τη δική του απάντηση, σε όσα είπε για εκείνον η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε ο γνωστός σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης, χωρίς όμως επί της ουσίας να απαντήσει στις καταγγελίες που του αποδίδονται τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Λιγνάδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε πως «εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί».
Ακόμα, ζήτησε «να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες». Όλη η δήλωση Λιγνάδη:
«Πριν από λίγο πληροφορήθηκα μια δήλωση που έκανε η κυρία Μενδώνη και πρώην προϊσταμένη μου για το άτομό μου… Δύο πράγματα θα ήθελα να επισημάνω. Πρώτα από όλα οφείλω να πω ότι θεωρώ την κυρία Μενδώνη μία επαρκέστατη – στη δουλειά της – υπουργό, με την οποία είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτό είναι η προσωπική μου άποψη. Από εκεί και πέρα για το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω, είναι το εάν είμαι επικίνδυνος άνθρωπος, είτε στη ζωή μου, είτε πολλώ δε μάλλον στη δουλειά μου, νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να το αποφασίσει η ιστορία και άλλοι θεσμοί. Να μην προεξοφλούμε και να μην προδικάζουμε. Και σίγουρα όχι στο λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί εδώ και ημέρες».